Den uendelig trælse muk

Den uendelig trælse muk – what to do? 

Uh vi kender den godt allesammen. Selvom det er langt fra alle heste som døjer med mug er det stadig en af de mest hyppige hudsygdomme hos hesten og driller ofte i de våde vinter måneder, hvor hesten kommer på vinterfolde, hvor det næsten er umuligt at undgå den drilske mug. Mug danner små sårskorper i kodeledet på piben og synderen er oftest en bakterie som kaldes dermatophilus Congolensis. Denne bakterie stortrives under skorperne og forværrer lidelsen. Hesten er ofte ret øm og irriteret i områderne. Du kan heldigvis i de fleste tilfælde behandle selv. Dog skal det siges at hvis din hest hæver meget op og/eller får feber så skal der ringes til dyrlægen. Hvis det ikke er tilfældet så er det bare med at komme i krig.

Det er super godt at få fjernet sårskorperne hver dag, så vi gør livet så surt som muligt får bakterien. Dette gøres ved at vaske benet i varmt vand iblandet mediscrub(fås på appoteket). Hvis din hest har meget hovskæg så kan det være en god ide at klippe det inden. Gnub blandingen ind og lad den virke i 10-15 min mens du forsigtigt nuldrer sår skorperne af. Herefter skyldes grundigt med vand og tør efter med et håndklæde. Herefter smøres områderne med en blid sårsalve. Jeg syntes at den honningbaserede Vetramil er god. Honning har en anti-bakteriel effekt. Du kan også lave din egen ved at købe zinksalve på apoteket(det til babyer) og blande med honning. Ca 1 dl til 1 spsk. honning. Hele proceduren foretages 1 gang dagligt til muggen er helt væk. Der kan godt gå 2-3 uger.

Husk også at holde din boks godt ren og se om du kan finde en fold uden alt for meget mudder. Er det et tilbagevendende problem og både boks og fold forhold er iorden kan det være fordi din hest skranter lidt immunforsvarsmæssigt. I så fald kan du give en immunbooster i form af f.eks. Lifeforce produkterne. Skriv mig gerne en mail hvis det er problemet, så rådgiver jeg så godt jeg kan.

Helle Kornbek