Behandling af sur stråle

Hoven som bærer på hesten

Vi skal passe godt på de kære hove. Husk på at lige meget hvor godt gående din hest er og hvor højt den end måtte springe så kommer vi ikke langt uden sunde stærke og velplejede hove. Det er alfa Omega at have en god sparringspartner i smeden, så vælg altid en fagligt udlært smed. Det er virkelig ikke et sted man må spare for det er så vigtigt at beskæring og evt skoning bliver gjort korrekt og i overensstemmelse med hovens balancepunkt og vinkler i forhold til benstillingen og det kræver en lang uddannelse at bliver expert i, så her er det altså uhyre vigtigt ikke at hoppe over hvor gæret er lavest 😉 Nu ved jeg godt at vi kvinder er vandt til at blive 7 cm højere indimellem når vi hopper i stilleterne, men prøv så at forestil jer at skomageren er kommet til at gøre den ene bare 1 cm lavere end den anden og måske enda fik skåret hælen skæv, så man kommer til at tilte på den ene fod – og så gå i byen i dem i en 5-6 timer – trust me det kan mærkes , ikke bare i foden, men i hele kroppen.

Nå men det var den sure stråle vi kom fra:)

Sur stråle er en bakteriel infektion som æder sig ind i hornet, tyipsk i strålen, og får hornet til at rådne. Det lugter fælt og strålen er ofte sort og smuldrer en anelse i det angrebne område. Hesten er ofte øm, alt afhængig af hvor dybt rådet går. Hvis du trykker ind i området vil hesten ofte hive benet til sig pg.a. smerte. Hesten kan sagtens blive halt af sur stråle.

Det bedste middel er selvfølgelig forebyggelse. S ørg for at hesten står tørt, både på stald og på fold og at hoven holdes ren. Pas på med at bruge hovrenseren for meget, da den godt kan ridse hoven og kreere endnu dybere strålefurer som så igen laver nogle lidt for gode lommer til den ubudne bakterie. En stiv børste er det bedste.

Er uheldet ude er det med at få renset strålen godt op. Her kan det være en fordel at sætte hoven i sæbevand, hvis den er meget beskidt for at få løsnet skidtet. Man kan også hælde en lille smule brintoverilte ned, som bruser op og hjælper med at fjerne skidtet. Vådservieter er også super hvis råden har lavet en dyb revne. Så tager man og kører servieter igennem indtil der ikke kommer mere skidt ud. Herefter kan man bruge tjære til at udtørre med eller man kan komme lidt iod ned eller et produkt som jeg også syntes er godt Solanum dry flex. Ligemeget hvad man vælger, så er det godt at fylde efter med vat, så der ikke kommer nyt skidt ind og så skal procedyren gentages hver dag, indtil det bliver bedre og så kan man trappe lidt ned i takt med forbedring. God fornøjelse 🙂

 

Helle Kornbek