Indblik i nogle af de vigtigste muskler

Det er kraften fra bagbenet der føres gennem bækkenet til ryggen via korsledet hvor det føres videre frem til forparten. Hesten skal gerne have mulighed for at slappe af i ryggen og bruge musklerne til bevægelse og ikke til at bære rytteren.

Rygmusklerne kan ikke løfte ryggen- når de kontraherer sænkes ryggen.

 En muskel virker kun optimalt når der sker en udveksling af sammentrækning og forlængelse af muskelfibre. Den aller vigtigste “funktion” rygmusklerne har, er dog at kunne slappe af og dermed og tillade bøjningen til modsvarende side. 

Mavemusklerne hjælper med at løfte ryg og lænd, samt vinkle bækkenet og sørger dermed for at bagbenet kan gribe endnu bedre indunder hesten. Mavemusklerne er mest effektive i svævningsmomentet – dvs det er i galoppen vi får trænet disse mest.

 

En anden vigtig muskel er psoas musklen(mørbraden).

Psoasmusklerne ligger under lænden og kan ikke ses udefra. Men de er måske de vigtigste muskler på hele hesten, da de er med til at skabe bagbenets løsgjorte sving fremad mod tyngdepunktet, og de er essentielle for overførslen af energi fra bagbenet gennem ryggen og til forparten. De hjælper også med at løfte lændepartiet og vippe bækkenet.

I bevægelse virker rygmusklerne som antagonist til mave musklerne+ psoas. Dvs. den ene muskelgruppe skal være afslappet for at den anden kan virke optimalt.

Helle Kornbek