Kan du nikke genkendende til et et eller flere symptomer?
- Min hest er svær at få til at lave overtrædning i de sideførende øvelser til den ene side?
- Min hest skridter kortere med det ene bagben eller forben frem for det andet?
- Jeg har bøvl med at stille min hest til den ene side?
- Jeg oplever taktfejl under ridningen?
- Min hest ”Taber” et bagben når jeg skridter eller laver overgange?
Læs mere om symptomerne her:
Hvis din hest har svært ved at lave sideførende bevægelser kan det være pga. Ubehag enten ved at krydse over fortil eller bagtil. Er det fortil kan det f.eks være pga en låst skulder, som gør abductionen svær. Det kan også være pga. En låsning i første costae (ribben), en af de nederste cervicalhvirvler(hals) eller et låst brystben(sternum), som medvirker at pectoral muskulaturen spænder op og igen vil hesten ikke have lyst til at gøre brystfanget større ved at føre benet til side.
Er det bagi hesten spænder op ved de sideførende øvelser kan det typisk være pga en låst hofte(art. coxae). Hesten vil mange gange også være svær at rense hove på, da den ikke vil have lyst til at få benet op og ud i en abduktion(dvs op og ud til siden). Her kan et godt råd være at holde hoven så tæt på jorden som muligt og undgå at trække benet for meget tilbage og ud, indtil den er rettet i ledet.
Skridter din hest kortere med det ene bagben eller forben frem for det andet, eller oplever du taktfejl under ridningen er der flere forskellige mulige årsager til dette symptom. Der kan være tale om en fremføringshalthed pga. F.eks. en kodeleds forvridning, eller et sår, sur stråle, knogleforandringer mm., men det er ofte grundet restriktioner i bevægeapperatet. Er problemet i forparten kan det skyldes de årsager der står beskrevet i første afsnit samt låsninger i knæ(carpus), kodeled(art. metacarpophalangeae) og skulderblad(scapula). Er problemet i bagparten kan det skyldes tilsvarende problemer i kodeled( art. Metatarsophalangeae), has(tarsus), knæ(art. Genus), bækkenet(pelvis) eller korsled(art. Sacroiliaca – se artikel om problemer i gallop), samt muskulære restriktioner.
Er din hest svær at stille er det typisk pg.a. problemer i nakke/hals regionen, men det kan også være grundet tandspidser eller et forskubbet tungeben.